Hvordan ta vare på din firbeinte følgesvenn

Hvordan ta vare på din firbeinte følgesvenn

Akkurat som med alle typer hunder, har Chow-chowen behov for regelmessig stell og pleie av pelsen sin. Derfor er det viktig å ha kunnskap om både hva slags behov hunderasen har, men også behovene til hver individuelle hund. Som hundeeier må du lære deg din hund å kjenne for å finne ut nøyaktig hva din hunds behov er; hva slags mat den foretrekker, hvor lange turer den liker å gå og hvilke børster den foretrekker.

I denne artikkelen skal vi ta for oss litt generelle behov for stell og pleie akkurat denne løveaktige hunderasen trenger. I tillegg til stell og pleie krever Chow-chowen, akkurat som alle andre hunder, mye oppmerksomhet, kjærlighet og dedikasjon for å bli en god og trygg hund, uansett om du er alene eller har den som familiehund. Dette er riktignok en einstøing av en hunderase, grunnet sitt opphav som vakthund, men den har absolutt potensiale til å bli en kjær familiehund.

Mosjon og trim

Østens sønner, som rasen også kalles, har et middels høyt aktivitetsnivå. Dette vil si at de trenger rikelig med mosjon i løpet av dagen, men at de ikke nødvendigvis er blant de mest energiske hunderasene. Chow-chowen har et rolig lynne og er ofte beskrevet som en dorsk hund. Dette veier den lett opp for med dens intelligens og katteaktige natur. Mental stimuli ved lek og trening kan gi hunden god underholdning og øke dens velferd.

Disse hundene er som regel vanskelige å trene og lite samarbeidsvillige, noe som kommer av deres kattaktige natur. De egner seg heller ikke spesielt godt som brukshunder, selv om det har vært noen få tilfeller hvor Chow-chower gjør seg godt som elghunder og har utmerket seg innenfor agility og lydighet. Dette er som tidligere nevnt, kun noen spesielle tilfeller. Disse hundene må derfor behandles med mye tålmodighet, og egner seg ofte for mer erfarne hundeeiere.

Pelsstell

Å jevnlig børste hunden med korrekt utstyr er viktig for denne rasen. En kam er å foretrekke. Begynn med å børste lett gjennom pelsen for å fjerne støv og andre partikler. Dersom hunden har floker, vær forsiktig når du grer dem ut. Børst hele Chow-chowen, start med hodet og jobb deg videre på resten av kroppen. Sjekk nøye bak ørene og under forbeina, hvor floker og små knuter har lett for å forekomme.

Chow-chowen har vanligvis to røyteperioder i året, hvor regelmessig børsting vil være viktig for å opprettholde en god helse. Bading av Chow-chow bør ikke skje mer enn to til tre ganger i året. For mye bading kan føre til at de naturlige oljene i pelsen vaskes vekk. Hundesjampo er å foretrekke i de tilfellene hvor hunden er nødt til å bades. Chow-chowen har generelt et stort behov for stell og pleie.

Foring og mat

Etter at Chow-chowen har fylt ett år, er det greit for dem å spise ett til to måltider om dagen. Måltidene bør serveres på samme tidspunkt hver dag. Friskt vann bør alltid være tilgjengelig for hunden. Mange eiere av denne rasen velger å fore dem med en lavkorndiett, men det finnes også gode alternativer av hundemat som kan kjøpes i dyrebutikker eller hos en dyrlege. Om du har noen bekymringer angående din hunds diett, bør du ta kontakt med dyrlege.

Uansett hva slags diett din Chow-chow er på, bør du regelmessig sjekke hundens hud for tegn på irritasjon eller lete etter andre allergitegn. Vær også obs på at hundegodteri kan skape problemer med fordøyelse og liknende. Mengden med mat en Chow-chow trenger, kan variere fra hund til hund og etter livsstadium. Det viktigste her er å porsjonere ut maten selv, og ikke gi den fri tilgang til mat, for dette kan lett resultere i overspising.

Oppvarming

Chow-chowen har en tykk pels, og trives ikke i ekstremt varme omgivelser. Dersom været er varmt, sørg for å gi den rikelig med kaldt vann og oppholdssteder hvor den ikke behøver å være i direkte sollys. Forlat aldri hunden din alene i bilen når været er varmt, ettersom dette kan få fatale konsekvenser for din hund, i verste fall død. For å kjøle ned hunden, kan den bades i kaldt vann, for eksempel i sjøen.

Sykdom og helse

Hva slags sykdommer en Chow-chow har, varierer fra hund til hund. Noen vanlige sykdommer for denne rasen inkluderer hoftedysplasi, hudrelaterte problemer, øyelokks-problemer og fedme. Generelt sett er dette en sunn hunderase, selv om enkelte individer kan være utsatt for sykdom. Rasen er også utsatt for vanlige, ikke-rasebestemte sykdommer og andre lidelser. Hvis du er i tvil om det er noe galt med din Chow-chow, anbefales det å konsultere en dyrlege eller hundespesialist.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *