Intelligent, beskyttende og trofast

Intelligent, beskyttende og trofast

Denne rasen er best kjent for sin blå tunge og sitt bamseaktiv utsende, men ikke alle vet hvordan Chow-chow-ene personlighet er. Disse hundene er ikke spesielt sosiale eller aktive, og trives best med færrest mulig mennesker eller hunder, og mye plass. Chow-chow er også ganske sta og selvstendig, dermed kan være ganske vanskelig å trene. Men med masse tålmodighet og kreativitet vil de bli veldig lydige og trofaste mot sin eier.

Siden Chow-chow er en følsom hunderase passer den best med en eier som er like rolig som den er, noen som ikke mister besinnelsen eller blir høylytt. I prinsippet er ikke disse hundene høylytte, men det anbefales å gjøre den vant til andre hunder og mennesker. Slik at de ikke vil bjeffe for å varsle så mye senere i livet. Når det er sagt vil den alltid være beskyttende over sin eier og er en ypperlig vakthund.

Blant andre dyr og mennesker

Som nevnt over er denne hunden nødt til å bli trent opp, og lært til og akseptere andre mennesker og hunder for å unngå aggresjon eller varslingsbjeff. Denne treningen bør starte fra en ung alder, men ikke tving den for mye på hunden, da dette kan ha motsatt effekt. Introduser den først til en hund nær sin egen størrelse. La en av dine nærme venner bli kjent med den på hundens egne premisser, og fortsett derfra.

Denne hunden trives best om den er med eieren alene mesteparten av tiden, men det er mulig å gjøre den vant til andre, og kan også bli en grei familiehund. Da anbefales det å lære barna om hunden og forklare at den ikke nødvendigvis er så glad i kos, selv om den ser ut som en stor bamse. Småbarn kan da være en utfordring, men så lenge de er under oppsyn og hunden er dressert med omhu kan det fungere.

Helse

Chow-chowen har kort til mellomlangt, rett og tykk pels som trenger stell hver dag, men skal ikke barberes av. Underpelsen er ullaktig. Pelsen kommer i mange uvanlige farger som rød, sort, kanel, blå og kremaktig. Som nevnt tidligere har denne rasen en usedvanlig og kjent tungefarge den er nemlig blå (noen ganger nesten sort), men de ble ikke født slik som valp er den rosa. De har også en sterk tendens til å sikle.

Dessverre sliter Chow-chow med en rekke helseproblemer som innovervendte øyelokk, hofteleddysplasi, entropium og noen ganger eksem. Siden de opprinnelig er fra Kina levde de på korn, og derfor er det anbefalt å ikke gi den mye tung og fyldig mat da det vil føre til overvekt. En voksen Chow-chow er cirka 40-50cm lang og veier cirka 23-34kg. Denne rasen er ikke veldig aktiv, men har veldig godt av en daglig tur.

Historie

Chow-chow er avlet opp i Kina og vi finner spor av den flere tusen år tilbake, men den kom ikke til England før om litt over 100 år siden. Den ble avlet til å være trekkhund, budskapsvokter og jeger. Dessverre er de fleste egenskapene avlet vekk i dag. På kinesisk er den kalt songshi quan som betyr fluffy løvehund. Siden de er en av de eldste hundene fra Kina vi vet om i dag.

Det er debattert om Chow-chow kom fra spisshundene eller om spisshundene kom fra Chow-chow. Første gang vi hørte en beskrivelse som kan være en Chow-chow i England var i 1750 og det er spekulert om den kom til England smuglet fra enten Kina eller Tibet. På den tiden var de kun for klostre eller rike mandariner. I 1880 var den første Chow-chowen på utstilling i Crystal Palace, dens navn var Chinese Puzzle.

Bruksområder

Selv om hunden opprinnelig ble avlet opp til å bli en jakthund, vakthund og sledetrekker er hunden i dag for det meste for selskap, vakthund og utstillingshund. Ellers til folk i dagliglivet er de perfekt for folk som trenger en vakthund, og noe godt selskap eller en koselig turvenn. Ellers er den veldig fin å bruke for utstilling, og vinne store priser. Dette er en flott og majestetisk hund som er veldig lett på øynene.

Er Chow-chow for deg?

Som nevnt tidligere er denne hunderasen perfekt for en som bor alene og ønsker ekstra sikkerhet, du vil i tillegg få en fantastisk god og søt venn ved din side. Har du tålmodighet og tidligere erfaring med hunder vil treningen være lettere, og hunden bli godt dressert. Sørg for å ha mulighet til å sosialisere hunden med andre hunder og mennesker for minimal aggresjon fram i tiden. Er disse punktene ikke en bekymring er Chow-chow for deg.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *