Rasens utseende, anatomi og fysikk

Rasens utseende, anatomi og fysikk

Chow-chow er opprinnelig fra nordlige Kina, hvor hunden fikk navnet som på norsk blir «fluffy løvehund». Førsteinntrykket du ofte får av en Chow-chow, er at de har likhetstrekk med både løve og bjørn. Dette er ikke uten grunn, da Chow-chowen er kjent for sitt løve-liknende utseende, med en tykk pels og manke. At Chow-chowen fikk navnet «fluffy løvehund» er ikke veldig overraskende, men et heller treffende navn med tanke på utseende.

Helhetsinntrykket av Chow-chow er helt spesielt. Selv om hunden ser myk og lodden ut, har den samtidig en verdig og stolt holdning, hvor du i tillegg kan se at dette er en kompakt og velbalansert hund. Chow-chowen har helt unike karaktertrekk som kun vil finnes i denne rasen, noe som har blitt kapitalisert på, med tanke på rasens utvikling av utseende, anatomi og fysikk over de siste 100 årene. Chow-chowen er et godt eksempel på en velbalansert hunderase.

En middels stor hund med firkantet profil

Chow-chowen er en middels stor hund med en firkantet profil. Tispene er mellom 46 og 51 cm høye ved manken, mens hannhundene er mellom 48 og 56 cm. Hodeskallen til en Chow-chow er flat og bred samtidig som at den er godt utfylt under øynene, mens stoppen på skallen er lite markert. Snuten er normal i lengden, og litt spissere ved snutespissen enn ved øynene. Kjeven er kraftig, og tennene er jevne med et godt saksebitt.

Øynene på en Chow-chow er mandelformet og mørke, hvor nedre øyelokk ikke skal være innrullet. Ørene er tykke, små og trekantede med en svakt rundet ørespiss. Ørene er båret stivt og rettet fremover, slik at Chow-chowen får sitt typiske «misfornøyde» uttrykk. Halsen på Chow-chowen er sterk og kraftig med en lett nakkebue. Nakken er velansatt på skuldrene og ikke kort. Forbenene til hunden er normalt lange og rette, med små kattelignende poter. Skuldrene er muskuløse og skråstilt.

Muskuløs og med styltet gange

Kroppen til en Chow-chow er kort, rett og sterk og tilsvarer den firkantede profilen til hunden. Brystet er dypt, men hvor ribben ikke skal være tønneformet, men heller godt hvelvet. Halen er høyt ansatt og godt båret innover ryggen, da den er krøllete. Bakbenene til en Chow-chow er muskuløse, lavt ansatt med minimal vinkling. En Chow-chow har en unik styltende gange som forårsakes av den minimale vinklingen, slik at dette er en vesentlig faktor.

Pelsen til en Chow-chow er enten kort eller tykk, men hvor pelsen uansett vil fremstå som tykk og tett. Om pelsen er lang, er den rett og utstående, hvor dekkhårene er strie i forhold til underullen. Underullen er myk og ullen og spesielt tykk ved nakke og lår, slik at Chow-chowen får sin karakteristiske «manke» og «bukse». Om hunden er korthåret, vil den ikke ha en manke eller bukse lik den langhårete.

Farge og feil

Fargen til en Chow-chow vil enten være rød, mørk brun, fawn, krem- eller blå-farget. Fargen på både lepper, gane og nesebrusk varierer etter pelsfargen, hvor de godkjente kravene på farge også varierer på grunn av dette. En kremfarget Chow-chow er godkjent med en lysere farget nesebrusk, og en fawn eller blåfarget Chow-chow er godkjent med tilsvarende farget nesebrusk. Nesebrusken skal ellers være sort, hvor sort også er foretrukket med tanke på gummer. Gane, lepper og tunge er blåsort.

Det er flere objektive feil hos rasen som kan oppstå, og om du stiller ut en Chow-chow vil disse feilene føre til diskvalifisering. En diskvalifiserende feil vil være tegn på aggressivitet, men også defekter som påvirker hundens fysikk og helse. Alle avvik fra en Chow-chows rasestandard vil også regnes som en feil, og dette med god grunn. En Chow-chows utseende, fysikk og anatomi er knyttet tett sammen og skal ikke påvirke hverandre på en negativ måte.

Et godt balansert helhetsinntrykk

En Chow-chow har et godt balansert helhetsinntrykk, som igjen forteller om rasens anatomi, fysikk og utseende. Om denne balansen blir brutt ved et avvik eller feil, vil det være tydelig med tanke på hundens helse, velvære eller utseende. Denne balansen varierer noe basert på hva du ønsker å bruke hunden til, hvor en utstillingshund vil ha andre krav enn en familiehund. Balansen må følges nøye med på, slik at du har en hund som er så frisk og fin som mulig.

Den originale teddybjørnen

Den originale teddybjørnen ble modellert etter Dronning Victoria sin berømte Chow-chow, og er et testament på hvordan utseende til hunderasen godt kan bli beskrevet som «fluffy løvehund». Over de siste 100 årene har avling av Chow-chowen fokusert på utseende over anatomi og fysikk. På grunn av dette har Chow-chowens utseende endret seg, selv om sjarmen fortsatt er i god behold. Hunden passer ikke for alle, men er likevel en godt balansert og vakker hund med sitt unike utseende.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *