Shar pei

Shar pei

Shar pei er en hunderase med en helt særegen personlighet og utseende. Med sin blå tunge og dype rynker, er shar pei en lett gjenkjennelig hunderase i tillegg til at den er regnet som en av de eldste. Rasen stammer opprinnelig fra Kina, hvor den i 1974 ble ulovlig som kjæledyr på fastlandet, så oppdrett av rasen har fortsatt i vesten. På grunn av dette, ble rasen regnet som en av verdens mest sjeldne i 1978.

Navnet kommer fra den britiske stavelsen av det kantonesiske ordet 沙皮, og betyr «sandhud». Dette refererer til hundens strie og korte pels, som minner om teksturen til sand. Selv om hunden som valp vil ha en overflod av hud og rynker, er dette noe som tilpasses desto eldre hunden blir. Rynkene er til for å kunne skåne hunden dersom den ender opp i kamp, og forteller om Shar Pei sin historie som jakthund, kamphund og vakthund.

Historie og opprinnelse

Shar pei stammer fra provinsen ved navn Guangdong i det sørlige Kina. I følge en studie publisert i Science i 2004 er rasen over 2 000 år gammel, og derfor en av de eldste hunderasene som eksisterer. Ettersom Guangdongprovinsen under Han-dynastiet var et populært handelssentrum, er det også en mulighet at rasen kun ble fraktet til Kina. Shar pei ble i Kina regnet som en delikatesse, som etter forbudet mot å ha dem som kjæledyr brakte rasen til nær utryddelse.

Rasen er en blanding av både mastiff og nordiske raser, men med sin blå tunge er det tydelig at rasen deler et felles opphav med chow-chow. Shar pei er også nært beslektet med ulv, og skal i tillegg til dette ha noe molosserblod i årene. Shar pei regnes som en basal rase ved siden av chow-chow og flere andre, som forklarer at rasen er eldre enn de moderne hunderasene som oppsto på 1800-tallet.

Kjøtt-munn og ben-munn

En forretningsmann fra Hong Kong, ved navn Matgo Law, forklarte situasjonen om en farlig minkende shar pei-bestand i Kina, hvor han etter en fungerende appell mot amerikanske hundemagasiner fikk smuglet 200 shar pei-hunder til vesten. Den nåværende shar pei-bestanden stammer for det meste av disse 200 shar pei-hundene, som på den tiden ble eksportert. Etter eksporten til vesten, undergikk rasen en del forandringer, og rasen endte opp med to varianter; «kjøtt-munn» og «ben-munn».

Begge shar pei-variantene har enzymet Mucin, men kjøtt-munn-varianten har mer av dette enzymet. På grunn av enzymet har hunden en tykkere flodhest-lignende mule, samtidig som at den ofte er mindre i størrelse og mer kompakt. Ben-munn-varianten har noe mindre rynker, hvor noen sier den i tillegg har mindre helseplager. På grunn av de karakteristiske dype rynkene på kjøtt-munn-shar peien, kan det samles mer bakterier her enn hos ben-munn-varianten, hvor hunden også kan slite med eksem.

Rasestandard og utseende

Shar pei er en mellomstor hund med et kompakt og kraftig utseende. Hunden er kortbent, tettbygget og har en god benbygning, som i tillegg til sin strittende, korte pels gjør den til en solid hund. Shar pei kan enten være det som kalles for «brushcoat» eller «horsecoat», hvor brushcoat er noe lengre pels enn horsecoat, som er helt kort. Hunden skal i tillegg ha en stripe med tykkere pels fra hale til nakke, som også er litt mørkere og stivere.

Hodet og nakken til en shar pei er kraftig og typisk Molosser. Ørene er små og tykke, og høyt plassert. De skal ikke stå oppreist, men kan ha en liten krøll på øretuppen. Hunden skal se naturlig atletisk ut, spesielt i aktivitet. Det skal ikke være tegn til irritasjon på grunn av rynker, spesielt i ansikt og med tanke på syn. En shar pei skal ideelt være mellom 44 og 51 cm ved manken, hvor hannene er noe større enn tispene.

Gemytt og personlighet

Som nevnt ble hunden brukt som både jakthund, vakthund og senere kamphund i Kina, hvor hunden ofte ble tatt i bruk for å jakte på villsvin. Selv om hunden per i dag står under kategorien kamphund, er ikke dette nødvendigvis riktig. Shar pei er en hund med stort pågangsmot, som kan være dominant ovenfor andre hunder, men er både underdanig og lojal når det kommer til familie. Den kan være veldig sensitiv og følsom, slik at en trygg oppvekst er nødvendig.

Allsidig og majestetisk hund

Shar pei er en allsidig og majestetisk hund med en unik personlighet og gemytt. De vil av mange bli regnet som en fantastisk hund, mens andre kan være mer skeptiske til shar pei-hundens historie som vakthund og kamphund. Er du dyktig når det kommer til trening av gemytt, er det ikke noe i veien for at en shar pei skal kunne fungere i hvilken som helst familie, da den er familiekjær og lat, eller aktiv med et stort pågangsmot, om det trengs.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *